Επικοινωνία 2106199378

Παραδοσιακό τσουρέκι

Ενεργός χρόνος: 7 λεπτά Συνολικός χρόνος: 3 ώρες Μερίδες: 3 τσουρέκια Κατηγορία: μέτρια

Υλικά

• 250 γρ. ζάχαρη
• 1 φακελάκι μαχλέπι
• 5 κόκκους μαστίχα
• 4 αυγά
• 150 γρ. βούτυρο
• 200 γρ. γάλα
• 100 γρ. μαγιά φρέσκια
• 800 γρ. αλεύρι (Νο1 σκληρό)
• 1 αυγό για το άλειμμα

Ακόμα και αν δεν έχετε ξαναδοκιμάσει να φτιάξετε τσουρέκι, στο Thermomix TM5 θα το πετύχετε με την πρώτη σας προσπάθεια! Αυτή η συνταγή, για παραδοσιακό πασχαλινό τσουρέκι με «ίνες» θα γίνει η αγαπημένη σας. Αφράτο, μαλακό, μυρωδάτο και με απίθανη χρυσαφένια επιφάνεια. Παραδοσιακά, το τσουρέκι φτιάχνεται τη Μεγάλη Πέμπτη και οι τρεις πλεξούδες του συμβολίζουν την Αγία Τριάδα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια είναι ένα αρκετά δημοφιλές γλύκισμα για όλο το χρόνο.

Εκτέλεση

1. Βάλτε στον κάδο τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα και ρυθμίστε 30 δευτερόλεπτα/ ταχύτητα 10.
2. Προσθέστε τα αυγά, το βούτυρο, το γάλα και τη μαγιά και ρυθμίστε 3 λεπτά / 37°C / ταχύτητα 6.
3. Προσθέστε στον κάδο το αλεύρι και ρυθμίστε 10 δευτερόλεπτα/ ταχύτητα 7. Στη συνέχεια, ρυθμίστε 3 λεπτά/ταχύτητα στάχυ. Αδειάστε τη ζύμη σε ένα μπολ, καλύψτε με μία καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήστε σε ζεστό μέρος για περίπου 1/2 έως 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
4. Χωρίστε τη ζύμη σε τρεις ίσες μπάλες, τις οποίες στη συνέχεια θα πλάσετε σε μακριά μπαστούνια. Ενώστε τα μπαστούνια στη μία τους άκρη και φτιάξτε μια πλεξούδα.
5. Βάλτε το τσουρέκι πάνω σε μία λαδόκολλα, σε πυρίμαχο ταψί και καλύψτε το με μία ακόμη λαδόκολλα. Αφήστε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί για περίπου 1/2 ώρα. Αλείψτε με το αυγό, το οποίο θα έχετε προηγουμένως ελαφρώς χτυπήσει και ψήστε σε μέτριο φούρνο (160-170°C) για 20-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει.