Επικοινωνία 2106199378

Μελομακάρονα σε 30 λεπτά!

Ενεργός χρόνος: 7 λεπτά Συνολικός χρόνος: 30 λεπτά Μερίδες: 30 30 μερίδες Κατηγορία: μέτρια

Ζύμη

  • 80 γρ. βούτυρο, σε κομμάτια
  • 200 γρ. ηλιέλαιο
  • 80-100 γρ. ζάχαρη
  • 1 πορτοκάλι χυμό και φλούδα (ακέρωτη)
  • 50 γρ. κονιάκ
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλα
  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα

Σιρόπι

  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 400 γρ. μέλι θυμαρίσιο
  • 1/2 πορτοκάλι, μόνο τη φλούδα (ακέρωτη)
  • 1/2 λεμόνι, μόνο τη φλούδα (ακέρωτη)
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Γαρνίρισμα

  • 70-100 γρ. καρύδια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μελομακάρονα 

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ºC. Kαλύψτε δύο ταψιά φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και κρατήστε στην άκρη.
  2. Βάλτε στον κάδο το βούτυρο, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, το χυμό, το κονιάκ, την κανέλα, τα γαρίφαλα, τη φλούδα πορτοκαλιού, τη φλούδα λεμονιού και αλέστε 1 λεπτό/ταχύτητα 6.
  3. Προσθέστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και αναμείξτε για 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. 
  4. Ζυμώστε 2 λεπτά/ταχύτητα στάχυ. Αν η ζύμη είναι ακόμη πολύ σφικτή προσθέστε λίγο χυμό ή νερό. Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα δοχείο και αφήστε τη για τουλάχιστον μισή ώρα να ξεκουραστεί. Κόψτε τη ζύμη σε κομμάτια σε μέγεθος καρυδιού και πλάστε κάθε κομμάτι σε οβάλ μελομακάρονο. Τοποθετήστε τα στα ταψιά, σε απόσταση 2-3 εκ. το ένα από το άλλο και κάντε ένα σχέδιο στην επιφάνεια κάθε μελομακάρονου με ένα πιρούνι, για να απορροφήσουν σωστά το σιρόπι.
  5. Ψήστε τα μελομακάρονα στο φούρνο για περίπου 18-20 λεπτά (180ºC). Αφήστε τα να κρυώσουν καλά σε σχάρα και εν τω μεταξύ ετοιμάστε το σιρόπι.

 

Σιρόπι

6. Βάλτε στον κάδο όλα τα υλικά και βράστε 5 λεπτά/110ºC/ταχύτητα 1. Βάλτε το σιρόπι σε ένα βαθύ μπολ και αφήστε να κρυώσει ελαφρώς. Βουτήξτε κάθε μελομακάρονο στο σιρόπι για περίπου 40 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια τοποθετήστε τα σε μεγάλη πιατέλα.
7. Αλέστε τα καρύδια για 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 8 και πασπαλίστε τα σιροπιασμένα μελομακάρονα στην πιατέλα.