Επικοινωνία 2106199378

Μελομακάρονα, σε 30 λεπτά!

Ενεργός χρόνος: 7 λεπτά Συνολικός χρόνος: 30 λεπτά Μερίδες: 30 30 μερίδες Κατηγορία: μέτρια

Ζύμη

  • 80 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. ηλιέλαιο
  • 80-100 γρ. ζάχαρη
  • χυμό και φλούδα από 1 πορτοκάλι (ακέρωτη)
  • 50 γρ. κονιάκ
  • 1/2 κουταλάκι κανέλα
  • 1/4 κουταλάκι γαρίφαλα
  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα

Για το σιρόπι

  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 400 γρ. μέλι θυμαρίσιο
  • Φλούδα από 1/2 πορτοκάλι (ακέρωτη)
  • Φλούδα από 1/2 λεμόνι (ακέρωτη)
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Για το γαρνίρισμα

  • 70-100 γρ. καρύδια αλεσμένα ή φιστίκια Αιγίνης

Μας ζητήσατε τη συνταγή και ανταποκρινόμαστε. Αφήστε λοιπόν τη μυρωδιά τους να γεμίσει το σπίτι και να φέρει την ατμόσφαιρα των γιορτών. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε όλα τα συστατικά στον κάδο του Thermomix TM5, να τα πλάσετε στο σχήμα που θέλετε, να τα ψήσετε και… να τα απολαύσετε!

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ºC και καλύψτε δύο ταψιά φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.
  2. Βάλτε στον κάδο το βούτυρο, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, το χυμό, το κονιάκ, την κανέλα, τα γαρίφαλα, τη φλούδα πορτοκαλιού, τη φλούδα λεμονιού και αλέστε 1 λεπτό/ταχύτητα 6.
  3. Προσθέστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, αναμείξτε για 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5 και ζυμώστε 2 λεπτά/ταχύτητα στάχυ. Αν η ζύμη είναι ακόμη πολύ σφικτή προσθέστε λίγο χυμό ή νερό. Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα δοχείο και αφήστε τη για τουλάχιστον μισή ώρα να ξεκουραστεί.
  4. Κόψτε τη ζύμη σε κομμάτια σε μέγεθος καρυδιού και πλάστε το κάθε κομμάτι σε σχήμα οβάλ. Τοποθετήστε στα ταψιά, σε απόσταση 2 – 3 εκ. το ένα από το άλλο, και κάντε ένα σχέδιο στην επιφάνεια του κάθε μελομακάρονου με ένα πιρούνι. Αυτό βοηθάει στο να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι.
  5. Ψήστε στο φούρνο για περίπου 18-20 λεπτά στους 180ºC. Αφήστε τα μελομακάρονα να κρυώσουν καλά σε σχάρα και ετοιμάστε το σιρόπι.
  6. Σιρόπι: Βάλτε στον κάδο όλα τα υλικά και βράστε στους 110 ºC/5 λεπτά/ταχύτητα 1. Βάλτε το σιρόπι σε μια σαλατιέρα, αφήστε να γίνει χλιαρό και μελώστε τα μελομακάρονα για περίπου 40’’ το καθένα.

Σημ: Πασπαλίστε με το φιστίκι ή το καρύδι, το οποίο προηγουμένως θα έχετε θρυμματίσει για 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 8.